Dit het ik overgenomen uit DS de Standaard, maar als jullie denken dat het alleen in Belgie voorkomt wil ik je direct uit de droom helpen. Ook in Nederland fokken op grote schaal broodfokkers. Ondanks alle inspanningen van de Raad van Beheer, het chippen, de stamboom koppelen aan eigendomspapieren, het DNA onderzoek wat vanaf 1 juni verplicht wordt gesteld in Nederland. (In Belgie is dit al veel langer verplicht). Zolang nieuwe puppyeigenaren direct een pup willen niet te veel te willen betalen voor een pup (hierbij vergeten dat ze later veel kosten krijgen omdat de pups niet (goed) of niet geent zijn, ziek zijn) blijven deze broodfokkers bestaan: Gonnie Althuizen.

‘Hond zonder stamboom is als Russische roulette’

18/06/2014 | Sarah Vankersschaever

Plofhonden en vuilbakrassen: enkele wetenschappers zijn bezorgd over de toekomst van onze rashonden. De chihuahua, de buldog en de Cavalier King Charles-spaniël hebben hulp nodig. Ook van u.

Schattige chihuahua-pups. Er duiken te veel volwassen chihuahua’s op met een open fontanel. ss

Begin dit jaar raakte in Riemst een elfjarig meisje levensgevaarlijk gewond nadat ze werd aangevallen door een roedel honden. Het is niet het eerste incident met losgebroken dieren en de drama’s leveren rassen zoals labradors en bouviers snel een slechte naam op.

‘Onterecht’, vindt de wetenschappelijke commissie van de Koninklijke Kynologische Unie St.-Hubertus (KKUSH), die de grootste hondenrasvereniging in België en 500 hondenclubs wetenschappelijk ondersteunt. De wetenschappers storen zich aan het feit dat in die negatieve berichten geen onderscheid gemaakt wordt tussen stamboomhonden en andere honden. ‘Veel van die honden zijn van zogenaamde broodfokkers. En die maken de rassen kapot’, zegt voorzitter Jos De Cuyper.

Het verschil tussen rashonden en de ‘broodfokhonden’ is dat de eerste over een stamboom en verplichte DNA-test beschikken (en dus over gescreend genetisch materiaal), in tegenstelling tot honden van broodfokkers, die niet verplicht zijn om dergelijke gegevens voor te leggen.

KKUSH maakt nu een vuist tegen die hondenfokkers omdat die het naar hun normen niet nauw nemen met de gezondheid van de dieren, met alle gevolgen van dien

Bron: DS de Standaard