En dat is er een hond of puppy wat gaat hij eten is dat direct de vraag.

Wij voeren onze honden Royal Canin brok zij hebben een hele fijne lijn die je van pas geboren pup (b.v. als de moederhond geen melk heeft of te weining) direct kunt gaan geven. Het begint natuurlijk altijd met de moedermelk mochten er omstandigheden zijn dat dit tijdelijk niet mogelijk is kun je direct met puppymelk beginnen. Gelukkig is dit bij ons meestal niet nodig onze teefjes hebben meestal te veel melk als te weining. 

Zodra de pups drie weken zijn krijgen de starter een heel klein brokje wat ze zelf als kunnen eten. Dit doe ik eerst nog met een beetje lauw water mengen en een lepel puppymelk erbij. In de wandeling noemen we dit puppyslubber. Na een week eten ze de brokjes zelf.

Na de starter gaan ze over op de Maxi junior. Hier blijven ze ongeveer tot 8 maanden op staan. Ik verplicht de puppykopers een zak mee te bestellen van 15 kilo hierop krijgen ze korting van Royal Canin. Pups hebben altijd een beetje stress bij het overgaan naar hun nieuwe omgeving. Het juiste voer waar ze aan gewend zijn meenemen is dan al een oplossing hun maag raakt niet van streek door ineens andere voeding. 

Onze volwassen honden staan op de fokkerslijn van Royal Canin. Ze hebben een prachtige vacht en krijgen ook eigenlijk niets erbij behalve natuurlijk af en toe een beloning verder eten ze gemiddeld een keer per week gekookte vis. In principe is dit niet nodig want in de brok die in Nederland verkocht wordt zitten alle voedingstoffen die nodig zijn voor een gezonde hond. Maar als ze in de rui zijn is de aanvulling van vis of visolie een goede opotie. Ze zijn sneller door de rui heen door de vit. B die er natuurlijk meer in zit. Een duurdere brok heb je minder van nodig en de poep die ze produceren is beduidend minden als van de goedkopere brok omdat de voedingsstoffen in een duurdere brok beter verdeeld zijn en niet is aangevuld met allerlei granen.

Er zijn de laatste tijd steeds meer geluiden te horen ook bij de Belgische herders om over te gaan op vers vlees. Zelf ben ik geen voorstander van zeker niet met pups want je verpicht de puppykopers door te gaan op vers vlees. Je kunt een pup die een aantal maanden brok heeft gehad wel overzetten op vers vlees dat gaat zonder problemen. Maar een pup die vers vlees is gewend eet geen brok als hij ouder is.

Maar het is aan ieder de keus er is een ruim assortiment hondevoedsel en je moet zelf gaan bekijken wat er allemaal mogelijk is. 

Het advies is wel ga niet steeds wisselen van voer als je hond of pup een dag of twee niet eet is er niets aan de hond ga je dan direct over op ander voer kun je hier mee aan de gang blijven ze eten een paar weken het nieuwe voer en vervolgens laten ze dit ook weer staan. Zolang een hond er gezond uitziet af en toe zijn brokken laat staan krijgt hij teveel. Onze pups mogen de hele dag eten de volwassen honden krijgen 's morgens en 's avonds de brok aangeboden. De hele dag staat er natuurlijk vers water.

Hier is een voedingsoverzicht van Royal Canin maar neem kijk ook eens een kijkje op andere site's