De meeste honden vinden het heerlijk om te apporteren, het zit ze in het bloed. Iets zoeken, oppakken, terug bij de baas brengen en kwispelend wachten tot de volgende ronde. Meestal wordt daarbij een bal gebruikt of een dummy. Maar heb je wel eens geprobeerd om hem enthousiast te maken voor vreemde dingen, zoals een emmer of een stuk ijzer?

Het gaat nu alleen om het apporteren puur voor de lol. Het gaat er dus niet om of je hond het allemaal netjes doet.

Nicky Gootjes: “Het is geen sport, geen wedstrijd, maar gezonde competitie voor mens en hond. We gaan gewoon kijken hoe gek jij je hond kan krijgen om allerlei dingen op te halen, dat hij iets in zijn bek neemt. Als hij het ook nog terug brengt, is dat mooi meegenomen, maar het is niet belangrijk. Dat is ontzettend leuk, baas en hond zijn altijd superenthousiast.”

Tijdens de workshop worden er meerdere oefeningen gedaan. Nicky Gootjes legt bijvoorbeeld een aantal dingen neer, waaronder het lievelingsspeeltje van de hond. Vervolgens daagt ze hond en baas uit om de hond zoveel mogelijk te laten apporteren. Het maakt niet uit hoe: “Haal gewoon alles uit de kast!”

Leuk is ook de ‘zoekoefening’ die geen zoekoefening is , maar “puur bedoeld om de honden een moeilijkheidsgraad te geven om hun speeltje te pakken te krijgen”. De honden moeten hun speeltje gaan zoeken op de ‘puinhoop’ op het oefenterrein van Nick Gootjes. Als ze er eenmaal bovenop staan, met hun speeltje in de bek, zie je de honden stralen:

“Je ziet ze kicken, het is ook heel goed voor hun ego.”

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WZ0Bq60Vcdo

Hilarisch is de oefening waarbij de honden worden uitgedaagd om vijf ‘rare dingen’ te apporteren. Een stuk metaal, een kabel, een douchespons, een rammelende ‘rat’ aan een stuk touw en een mensgrote grote ‘pop’ ofwel opgestopte overall. Willen de honden ze in hun bek nemen en bij de baas brengen? Het wordt een heel spektakel waarbij blije, kwispelende, blaffende honden worden uitgedaagd door hun enthousiaste baasjes.

Als iets niet lukt, maakt dat ook niet uit: het belangrijkste is dat je hond het ook leuk vindt. Is het een leuk idee om deze zomer eens lekker vrij en blij met je hond te ‘apporteren’? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Nicky geeft regelmatig workshops op haar Gedragscentrum Samenspel in Apeldoorn. Meer weten? www.gedragscentrum-samenspel.

Met dank: Yvonne van Bussel & Xenia, Femke van Rheenen & Dylen, Evelyn Averink & Ayla, Margit Jolink & Matao, Ilonka en Erik de Vries & Indy

Bron:Dogspiration.