Margje werkt als hondentrainster en vertelt het volgende: "Via dit verhaal wil ik jullie meenemen naar de hondenschool en wat daar zoal te beleven valt. Als vrijwilliger train ik bij Algemeen Hondentrainingscentrum Rotterdam van Chantal Olfers. Het allermooist aan de eerste les puppytraining vind ik altijd de oefening ‘rechts kijken’.

Tervuerense herderpupjes van 8 à 9 weken die op het woord ‘rechts’ hun hele kopje met overtuiging naar rechts buigen alsof het heel normaal is. Vaak krijgen we te horen: ‘leren we dit nou om de hond te leren kijken bij het oversteken?’ Nee, voor de hond heeft de oefening rechts kijken totaal geen nut, het is een ‘onzinoefening’ zoals wij dat noemen. Maar voor de baas is het wel degelijk van belang. Wij leren zo de baas het verschil tussen operant conditioneren en klassiek conditioneren. Het rechts kijken is een oefening die wordt aangeleerd door operant te conditioneren. Operant betekend passief, de baas doet niets. We zetten de hond voor ons, aan de lijn, in de woonkamer waar het rustig is. Dan is het wachten tot de hond zijn kopje ook maar een tikje naar rechts (de rechterschouder van de hond) buigt, op diezelfde seconde klikken we en belonen we met een brokje.

Doordat dit gedrag succes geeft, klik en dus een brokje, zal de hond dit gedrag gaan herhalen. Dan ga je de klik uitstellen, je zal de hond zien denken, wat moet ik nu doen? Hij zal zijn kop steeds weer naar rechts bewegen, alleen een stukje verder, dan klikken we weer en geven de beloning. Zo bouwen we het rechts kijken steeds verder uit. We leren hierdoor de baas goed te timen en hem meteen het succes te laten zien van wat hij kan bereiken met zijn hond in een korte tijd. Iedere hond, groot of klein, kan namelijk naar rechts kijken. Ook voor ons trainers is de oefening erg belangrijk. Wij zien meteen welke baasjes na een week oefenen het rechts kijken er perfect in hebben en welke baasjes wat meer moeite hebben met de timing. Die kunnen we dan extra ondersteunen door te laten zien hoe goed ‘timen’ vrijwel gelijk het gewenste resultaat laat zien.

Door de tips en het even samen met de baas klikken, kijkt hun hondje ook meteen naar rechts en zijn ze vaak apentrots! Manlief en kinderen worden van de zijlijn gehaald met de woorden: ‘kijk snel, hij doet het!’ Dan ben ik haast net zo trots als toen mijn hondje voor het eerst naar rechts keek! Mochten jullie het ook willen proberen thuis, heel veel succes! Margje Koster hondengedragscentrum

Bron: hondentips.com